8 sposobów na wykorzystanie gotowych produktów sklepowych

26 grudnia 2022 Poradnik dietetyczny

Na rynku jest wiele gotowych posiłków z roślinnych składników. Na rynku jest wiele produktów, które nie są zdrowe ani nie dostarczają organizmowi wystarczającej ilości energii.

Oto pięć pomysłów na wykorzystanie gotowanych potraw z warzyw do stworzenia zdrowych posiłków opartych na roślinach.

1. Kiełbaski: Jest to jeden z najbardziej popularnych produktów na rynku roślinnym.

Mamy świadomość, że skład produktu nie jest zbyt ekscytujący. Jeśli lubisz ten produkt i chcesz się nim cieszyć od czasu do czasu, możesz połączyć go z innymi produktami, aby stworzyć posiłek.

Ja proponuję leche z czerwoną soczewicą i kiełbaskami sojowymi.

Potrzebne będą:

  • Opakowanie zawierające kiełbaski sojowe
  • Passata pomidorowa
  • Kilka pieczarek
  • Cebula
  • Kilka łyżek stołowych czerwonej soczewicy
  • Cukinia,
  • Szpinak
  • oraz przyprawy: słodka papryka, ostra papryka (opcjonalnie), czosnek. Bazylia. Oregano
  • Pietruszka, kasze (proso gryczane, komosa ryżowa, quinoa, proso)

Sposób przygotowania: Posiekaj cebulę. Paprykę możesz pokroić w dowolny sposób. Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w pół plasterki. Pokrój kiełbaski na plasterki. Na dużej patelni rozgrzej trochę oliwy z oliwek. Dodaj cebulę na patelnię i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj kiełbaski i pieczarki na patelnię i smaż jeszcze przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać paprykę, cukinię, soczewicę. Całość zalać passatą (proporcje do własnych potrzeb i upodobań). Pozostawić do duszenia na małym ogniu przez około 10-15 minut. Doprawić do smaku. Na koniec do gulaszu dodać szpinak. Podawać z kaszą manną. Posypać posiekaną natką pietruszki.

2. Mrożonka, która może zaspokoić głód wielu osób.

Do masy dodać trochę tofu lub warzyw strączkowych. Doprawić solą, suszoną cebulą i pieprzem. Tofu można wymieszać w mące kukurydzianej i opiekać w piekarniku przez 15-20 minut. Wymieszaj tofu z warzywami, a następnie dodaj je na patelnię. Na koniec posypać świeżo zmielonym sianem lub pietruszką.

3: Zupa do odgrzania.

Zupy, które możesz kupić i podgrzać są bardzo popularne . A co jeśli nie lubisz zup? Wiele gotowych zup warzywnych brak lub bardzo mało białka. Dodaj do zup kilka ugotowanych ziaren ciecierzycy, cieciorki lub pokrojonego w kostkę tofu, aby je wzbogacić. Pieczona ciecierzyca może być używana jako dodatek do zup. Wymieszaj ugotowaną ciecierzycę i przyprawy według swojego gustu. Piecz w piekarniku przez 20-30 minut. Upieczoną ciecierzycę można dodać do zupy.

4. Mieszanka chińska.

Kolejny produkt, który jest świetny dla zapracowanych kucharzy. Sprawdzi się jako dodatek białkowy do tofu. Tofu można usmażyć na oleju sezamowym lub w piekarniku. Odstawić tofu na bok. Dodaj warzywa na patelnię i podsmaż lub podduś, aż warzywa zmiękną. Doprawić ketchupem (dobrej jakości), wodą i przyprawami takimi jak czosnek, słodka papryka i sos sojowy. Podawać z ryżem lub makaronem.

5. Warzywne burgery.

Istnieje wiele opcji burgerów na bazie pszenicy, a także niektóre, które są wykonane z soją. Te burgery mogą być podawane z daniami bocznymi, takimi jak zielone lub kolorowe warzywa. Zawsze możesz mieć kotlet z kaszą, sałatką z zielonych i świeżych warzyw oraz bułką.

6. Sosy pomidorowe w słoikach

Włoskie sosy pomidorowe w puszkach to świetny sposób na dodanie smaku potrawom. Barilla Basilico to ulubiony sos Iwony. Można go użyć do shakshuki (dodać ciecierzycę i tofu), czy spaghetti (dodać soczewicę, ciecierzycę lub tofu). Można nim również smarować domowe pizze i tortille, a także podkreślać smak wędlin.

7. Roślinne kremy i jogurty

Nie są to wszystkie super opcje. Mogą być drogie i nie są wzbogacone w wapń. Możesz preferować jogurty bez cukru, jeśli je lubisz. Do takich jogurtów możesz dodać łyżeczkę chia lub płatków owsianych, rodzynki lub świeże owoce. Masz teraz gotową przekąskę.

Kremy warzywne są świetne do zup i sosów do makaronów.

8. Tortilla

Tortille mogą być nudne pod względem swojego składu. Możesz jednak uczynić je bardziej interesującymi, dodając do nich zdrowe składniki. Rozsmaruj hummus na placku, dodaj świeże warzywa i zawiń. To szybki i łatwy do wykonania posiłek. Możesz również zrobić ten naleśnik jako pizzę.

Nie wszystkie gotowe produkty warzywne są zdrowe. Jeśli jednak czujesz potrzebę, możesz połączyć je z innymi produktami, aby zwiększyć spożycie składników odżywczych.

26 grudnia 2022 Poradnik dietetyczny