Wiem, że wiele osób nie wyobraża sobie nie pić herbaty do posiłków. Ten nawyk został nam zaszczepiony w dzieciństwie. Ale czy picie herbaty wpływa na wchłanianie żelaza? Jeśli tak, to kiedy można pić herbatę po posiłku? Czy rooibos można pić do posiłku? Czy herbata z pokrzywy jest dobrym źródłem żelaza?
Herbata zawiera polifenole
Polifenole to grupa ważnych przeciwutleniaczy występujących w żywności pochodzenia roślinnego. Są one niezwykle korzystne dla zdrowia i mają silne właściwości antyoksydacyjne. Wchłanianie żelaza niehemowego może być blokowane przez polifenole herbaty, które mogą blokować nawet do 79-94%.
A co z innymi popularnymi napojami?
Poniżej przedstawiamy procentowe wchłanianie żelaza z innych napojów:
- Herbata - 79-94%
- Kawa - 50-90%
- Mięta - 84%
- Kakao - 71%
- Werbena - 59%
- Kwiat limonki - 52%
- Rumianek - 47%
Dodanie mleka (czyli wapnia do tych napojów miało minimalny lub żaden wpływ na procent hamowania, więc dobrym pomysłem jest zrobienie przerwy po zjedzeniu i wypiciu jednego z tych napojów. Jest to szczególnie prawdziwe, jeśli masz niski poziom żelaza.
Jak długo powinno trwać zjedzenie posiłku i wypicie herbaty?
Badania pokazują, że najlepsze rezultaty można osiągnąć, czekając co najmniej godzinę. Im dłuższy czas, tym lepiej.
Kiedy należy pić te napoje z posiłkiem?
Tak, jeśli masz hemochromatozę i chcesz zmniejszyć wchłanianie żelaza z posiłków. Obecnie piszę na bloga artykuł o hemochromatozie. Pojawi się on już wkrótce.
Czy herbata z pokrzywy jest dobrym źródłem żelaza?
Każdy wie, że herbata z pokrzywy jest bogata w antyoksydanty, polifenole i żelazo. Czy rzeczywiście jest dobrym źródłem tego składnika?
Zawartość żelaza w surowej i gotowanej pokrzywie będzie się różnić w zależności od pory roku, jej pochodzenia i innych czynników. Surowa pokrzywa może zawierać od 1,2 do 3,4 mg żelaza na 100 g, podczas gdy gotowana pokrzywa z solą może mieć od 1,6 do 2,5 mg żelaza na 100 g. Otrzymujemy około 0,4 do 0,6 mg żelaza na garść gotowanej pokrzywy. Nie ma co szaleć i jeść pokrzywę. Zawartość żelaza w pokrzywie (w suchej masie) wynosi 56,9 mg/100g.
Natomiast do sporządzenia naparu z herbaty potrzebujemy około 2 g suszonych liści. To daje nam około 1,1 mg żelaza. Napar nie będzie zawierał całego suszu herbacianego.
Polskie badania wykazały, że z suszu herbacianego wchłania się mniej niż 8% żelaza. Suliburska & Kaczmarek stwierdzili, że 100 ml naparu z pokrzywy da około 0,048 mg żelaza. Oznacza to, że 250 ml naparu z pokrzywy (standardowa porcja) dostarcza około 0,12 mg. To niewielka ilość, a i tak mieści się w zalecanym limicie 0,6%, jeśli weźmiemy pod uwagę dzienne zapotrzebowanie na żelazo dla dorosłych (18 mg).
Czy warto sięgnąć po herbatę z pokrzywy?
Jest bogata w substancje biologicznie czynne i właściwości przeciwzapalne. Herbata ta jest podobna do innych herbat. Żelaza lepiej szukać w zbożach , roślinach strączkowych i orzechach. Dobrym pomysłem jest również połączenie go z witaminą A.
Czy rooibos zaburza wchłanianie żelaza?
Herbata rooibos ma dużo pozytywnych polifenoli. Wykazano, że ma działanie obniżające ciśnienie krwi i antyoksydacyjne. Jest również pozbawiona kofeiny i zawiera mniej garbników niż tradycyjne herbaty.
Okazuje się, że rooibos ma niższą absorpcję żelaza niż inne herbaty. Znaleziono tylko jedno badanie skupiające się głównie na rooibosie i biodostępności żelaza. Zostało ono opublikowane w 1979 roku. Obejmowało ono trzy grupy, z których każda składała się z 10 zdrowych młodych mężczyzn o podobnych wynikach badań metabolizmu żelaza i pomiarach ciała. Wszystkie grupy spożywały 16mg żelaza i piły wybrany przez siebie napój: zwykłą herbatę, rooibos lub wodę.
Średnia absorpcja żelaza po spożyciu różnych napojów wynosiła:
- 7,25% w przypadku herbaty rooibos
- 1,70% dla zwykłej herbaty
- 9,34% w przypadku wody
(p = 0,0001)
Wygląda na to, że herbata rooibos nie zaburza wchłaniania żelaza w taki sam sposób jak zwykłe herbaty. Można ją również pić z posiłkami.