Zupa porowa z wędzonym Tofu - Można też zastąpić wegańską białą kiełbasą.
Pokażę Wam jak zrobić prostą zupę z wykorzystaniem składników, które już macie w domu.
Składniki na 3-4 porcje:
- Por - Naprawdę wyrośnięty (350 g), lub 2-3 mniejsze wersje
- Ziemniaki - 3 szt.
- Pietruszka - 1 mała
- Marchew - 1 mała lub 1/2 duża
- Czosnek - 2 ząbki
- Koperek - 2 łyżki stołowe (lub więcej)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki - jeśli lubisz tłusto, możesz mieć więcej
- Do smaku: pieprz, oregano i cząber.
- Woda - około 1 litr
- Tofu wędzone - 1 kostka
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekać czosnek i por, a następnie rozgrzać oliwę w rondlu (1 łyżka). Dusić do momentu, aż będą miękkie. Jeśli będą przywierać do patelni, można dodać wody, aby było bardziej duszne.
- Gdy warzywa zmiękną, dodaj obraną i posiekaną pietruszkę oraz marchewkę. Doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu wody zmniejszyć gaz i dodać ziemniaki. Po chwili dodajemy przyprawy do smaku. Na koniec można wymieszać składniki ze sobą, ale nie jest to konieczne.
- Tofu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek, ciągle mieszając. Dodajemy tofu do zupy i dekorujemy koperkiem.
1 porcja to:
- 306 kcal
- 35,2 g węglowodanów
- 13,4 g białka
- 13,6 g tłuszczów
- 295,2 mg wapnia
- 4,0 mg żelaza