Zupa porowa z wędzonym tofu

8 grudnia 2022 Przepisy

Zupa porowa z wędzonym Tofu - Można też zastąpić wegańską białą kiełbasą.

Pokażę Wam jak zrobić prostą zupę z wykorzystaniem składników, które już macie w domu.

Składniki na 3-4 porcje:

  • Por - Naprawdę wyrośnięty (350 g), lub 2-3 mniejsze wersje
  • Ziemniaki - 3 szt.
  • Pietruszka - 1 mała
  • Marchew - 1 mała lub 1/2 duża
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Koperek - 2 łyżki stołowe (lub więcej)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki - jeśli lubisz tłusto, możesz mieć więcej
  • Do smaku: pieprz, oregano i cząber.
  • Woda - około 1 litr
  • Tofu wędzone - 1 kostka

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekać czosnek i por, a następnie rozgrzać oliwę w rondlu (1 łyżka). Dusić do momentu, aż będą miękkie. Jeśli będą przywierać do patelni, można dodać wody, aby było bardziej duszne.
  2. Gdy warzywa zmiękną, dodaj obraną i posiekaną pietruszkę oraz marchewkę. Doprowadzić do wrzenia. Po zagotowaniu wody zmniejszyć gaz i dodać ziemniaki. Po chwili dodajemy przyprawy do smaku. Na koniec można wymieszać składniki ze sobą, ale nie jest to konieczne.
  3. Tofu kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oliwy z oliwek, ciągle mieszając. Dodajemy tofu do zupy i dekorujemy koperkiem.

1 porcja to:

  • 306 kcal
  • 35,2 g węglowodanów
  • 13,4 g białka
  • 13,6 g tłuszczów
  • 295,2 mg wapnia
  • 4,0 mg żelaza

8 grudnia 2022 Przepisy