Tofurnik to szybki i pyszny deser

6 grudnia 2022 Przepisy

Tofurnik to szybki i pyszny przepis na roślinny sernik. Jest wiele sposobów na zrobienie tofurnika, ale ten jest najprostszy. Pieczony tofurnik zachwyca wszystkich, nie tylko tych, którzy uwielbiają kuchnię roślinną.

Składniki do wykonania ciasta:

  • mąka owsiana - 1 filiżanka
  • mąka z prosa - 1 filiżanka
  • Olej rzepakowy - 1/2 filiżanki
  • ksylitol lub cukier - 1/2 filiżanki (lub więcej, w zależności od tego, jak słodkie lubisz)
  • Sól - szczypta
  • Kakao - 3 łyżki stołowe

Składniki:

  • naturalne Tofu - 4 Kostki
  • Bezcukrowy Napój Sojowy - 1 Cup (może być więcej w zależności od konsystencji)
  • ksylitol i cukier - 1/2 szklanki lub więcej
  • aromat śmietankowy - 3 krople
  • Sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki na ciasto w jednej misce. Za pomocą łyżki dobrze wymieszaj ciasto.
  2. Mieszanka ciasta powinna być krucha i sypka. Połowę mieszanki ciasta umieść w tortownicy. Zagnieć ją palcami. Pozostałą część ciasta można wykorzystać na wierzch.
  3. Połącz składniki, posmakuj i dostosuj mleko/ksylitol w zależności od potrzeb.
  4. Rozprowadź masę na cieście i przykryj je resztą ciasta.
  5. Piec w temperaturze 185°C przez 45-50 minut.

Zamiast napojów sojowych można użyć napojów migdałowych lub kokosowych. W miejsce ksylitolu można użyć cukru.

6 grudnia 2022 Przepisy