Jak jeść więcej warzyw

22 stycznia 2023 Poradnik dietetyczny

Jak jeść więcej zielonych warzyw?

Wiele korzyści można znaleźć w zielonych warzywach. Są one niskokaloryczne, a niezwykle wartościowe pod względem odżywczym. Są bogate w witaminy i minerały, w tym potas, żelazo i witaminę K.

Można je jeść codziennie, przynajmniej raz dziennie.

Można też dodać zielone warzywa do:

  • Kanapek (np. garść sałaty lub rukoli, roszponki itp.) Jako dodatek do kanapek dobrze sprawdzi się również szpinak i jarmuż podsmażony na oleju lub w wodzie.
  • Pesto (takie pesto z pietruszki, jarmużu lub rukoli).
  • Smoothies i domowe lody wykonane z mrożonych owoców (takich jak szpinak lub jarmuż) są świetnymi opcjami. Zacznij od pół filiżanki, a sprawisz, że będzie smakować świetnie. Następnie możesz zwiększyć ilość do takiej, którą możesz zjeść.
  • Burgery warzywne.
  • Sałatka z tofu (np. Robiąc sałatkę z tofu, możesz dodać jarmuż lub szpinak. Na koniec na talerzu ułożyć sałaty.

Z zielonych warzyw możesz zrobić te dania

  • Zupy (np. z brokułami, fasolką jarmużową i brukselką, czy kapustą włoską).
  • Do naleśników lub pierogów (np. Ze szpinakiem, jarmużem i brokułami

Gdzie jeszcze można znaleźć zielone warzywa?

  • Zielone warzywa możesz wykorzystać także jako dodatek do lunchboxa.
  • Można je jeść jako przekąskę (np. Można je też jeść jako przekąskę (np. gotowane brokuły, zielona fasolka).
  • Zielone warzywa mogą być dodawane wszędzie tam, gdzie uznasz je za stosowne. Z zielonych warzyw można uczynić dobre prawie każde wytrawne danie ?
  • Trzymaj w lodówce lub zamrażarce świeże sałaty, mrożony jarmuż, szpinak i brokuły, a także fasolę. Dzięki temu zawsze będziesz mieć pod ręką świeże sałaty oraz mrożony jarmuż, szpinak, brokuły i fasolę.

Sprawdźcie też infografikę na Instagramie.

Ten post można obejrzeć na Instagramie.

This post was shared by IwonaKibil, dietetyk ???? (@iwonakibil_dietetyk)

Uwaga:

Post jest przeznaczony tylko dla osób zdrowych. Specjalista powinien określić ilość zielonych warzyw, jakie powinny spożywać osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew (warfaryna), gdyż nadmiar witaminy K może zmniejszyć skuteczność leku.


22 stycznia 2023 Poradnik dietetyczny