Kilka tygodni temu opublikowano wyniki dużego badania. W badaniu oceniano między innymi nawyki żywieniowe 2884 pracowników służby zdrowia podczas epidemii COVID-19.
Oceniono nawyki żywieniowe 2800 pracowników służby zdrowia (95% ankietowanych to lekarze) z sześciu krajów (Francja, Niemcy, Włochy, Hiszpania, Wielka Brytania i USA).
Covid-19 wykryto u 568 uczestników. Covid-19 zdiagnozowano u 138 uczestników z umiarkowanie ciężkimi lub ciężkimi objawami. Pozostałe 430 osób wykazywało łagodniejsze objawy.
Grupa kontrolna cierpiała na COVID-19 rzadziej niż osoby, które twierdziły, że są pescowegetarianami lub stosują dietę roślinną. Osoby odżywiające się roślinnie były o 73% mniej podatne na umiarkowanie ciężką lub ciężką postać COVID-19. Przeciwnie, pescowegetarianie są o 59% mniej narażeni na wystąpienie ciężkiej choroby.
Uczestnicy, którzy zgłosili dietę wysokobiałkową lub niskowęglowodanową (w porównaniu z osobami stosującymi dietę roślinną) byli nawet trzykrotnie bardziej narażeni na cięższą postać choroby.
Jesteś zaskoczony?
Nie jestem. Diety roślinne są dobre dla organizmu, mają właściwości przeciwzapalne i poprawiają odporność. Pisałem o tym tutaj i w innym poście.
Chcesz zmienić swoje menu na zbilansowane, roślinne? Zajrzyj do naszego sklepu. Znajdziesz tam jadłospisy, a także e-booki i webcasty. Wszystko gotowe do wdrożenia? ?? ?
Link do publikacji "Diety roślinne, diety pescatariańskie i nasilenie COVID-19: populacyjne badanie kliniczno-kontrolne w sześciu krajach" http://dx.doi.org/10.1136/bmjnph-2021-000272
- 14-dniowa dieta wegańska + wykład na temat równoważenia diety - Wersja 2 99,00 Wybierz opcje
- Produkt promocyjny - 4-tygodniowa dieta wegańska + wykład na temat równowagi w roślinnym stylu życia
- Pakiet trzech e-booków: Droga Strączków i Wegańskie Śniadania. 189,00 zł Dodaj do koszyka
- Co na wegańską kolację lub roślinny lunch? 59.00 - 79.00 Wybierz jedną z opcji