Owoce pod kruszonką

10 października 2023 Przepisy

A co ze zdrowym deserem? To możliwe.

Możesz stworzyć pyszny deser bez dodatku cukru, ale możesz dodać białko w postaci mąki z ciecierzycy. Deser ten jest również bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy tylko obtoczyć owoce w przygotowanej kruszonce i zapiec. Można użyć innych owoców. Ja robiłam go z jabłkami, śliwkami, gruszkami, ananasem i wiśniami.

Składniki na kruszonkę w małej blaszce:

  • Mąka z ciecierzycy: 4 łyżki.

  • Ksylitol: 2 łyżki

  • Olej rzepakowy 3 łyżki

  • Sól - szczypta

Nadzienie:

  • Owoce pokrojone w kostkę (w moim przypadku jabłka) lub plasterki.

  • Przyprawy (np. cynamon) są opcjonalne. cynamon)

Sposób przygotowania:

  1. Kruszonka: Wymieszać suche składniki, dodać olej i wymieszać. Nie będzie to ciasto, które trzeba ugniatać, ale raczej grudki o luźnej konsystencji.

  2. Ułóż owoce w małym naczyniu do pieczenia i posyp je kruszonką.

  3. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż kruszonka zbrązowieje (jak na zdjęciu). Będzie chrupiąca i aromatyczna.

10 października 2023 Przepisy