Idealna owsianka

17 grudnia 2022 Przepisy

Owsianka jest zdrowym i pożywnym posiłkiem. Jednak wszystko zależy od tego jak zostanie przygotowana i co do niej włożysz.

Dla kogo owsianka będzie dobrym śniadaniem?

Dla każdego, kto uwielbia owsiankę, powinno być dobrze. Źle zbilansowana owsianka może u niektórych osób powodować insulinooporność i cukrzycę. W ciągu 1-2 godzin po zjedzeniu takiego posiłku znów poczujesz głód. To zostanie Ci wyjaśnione za chwilę.

Możliwe jest, aby Twoja owsianka była bardziej sycąca, jeśli po jej zjedzeniu czujesz głód.

Zacznijmy od płatków

Należy wybierać płatki pełnoziarniste. Możesz wybierać spośród płatków owsianych górskich lub zwykłych, a także żytnich, orkiszowych lub kombinacji wszystkich trzech. Te zwykłe górskie płatki owsiane są moimi ulubionymi (linki partnerskie), ale dobrym wyborem jest też musli Vivi (linki partnerskie). Vivi musli jest pyszne i nie ma dodatku cukru, podczas gdy większość kupionych w sklepie jest słodzona. Możesz również zrobić własne musli. Wymieszaj ze sobą różne rodzaje płatków. Możesz też dodać orzechy lub posiekane suszone owoce. Jeśli wolisz, możesz wybrać płatki bardziej przetworzone (np. z prosa lub gryki, kukurydzy). Lepiej połączyć je z tymi wymienionymi powyżej, tak aby stanowiły tylko niewielką część mieszanki musli.

Zdrowe tłuszcze

Masz problem z poczuciem sytości po zjedzeniu płatków owsianych? Zdrowe tłuszcze (orzechy i nasiona, lub masło orzechowe; lubię ten link) obniżą ładunek glikemiczny i pozwolą pokarmowi dłużej pozostać w żołądku. Dzięki temu czujemy się pełniejsi na dłużej.

Warto dodać masło orzechowe lub orzechy do swojej owsianki (najlepiej sprawdzi się 100%). Post Owsianka a insulinooporność pomoże Ci, jeśli masz insulinooporność.

Czy lubisz kokosowy smak? Można dodać wiórki kokosowe. Olej kokosowy nie jest zalecany. Właśnie tego unika się w nim. Jest prawie w całości nasyconymi kwasami tłuszczowymi i ma bardzo mało wartości odżywczych.

Przepis na płatki owsiane warto uzupełnić o zmielone siano lub nasiona chia ze względu na kwasy omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne i obniżające poziom trójglicerydów (czyli super dla pacjentów z insulinoopornością). Nasiona chia należy zmielić na surowo, choć po zmieleniu można je przechowywać w lodówce do 3-4 dni. Po tym czasie nasiona chia można zmielić lub namoczyć.

Dodaj swoje ulubione owoce

Można dodać świeże owoce (np. pokrojone jabłko, banan lub brzoskwinia, kiwi itp.). Można też dodać owoce mrożone (np. borówki, truskawki czy maliny). Ja dodaję mrożone. Nie muszą być rozmrożone. Aby rozmrozić płatki, podgrzej trochę wody i przykryj ją spodkiem. Następnie na wierzch dodaj kilka kawałków zamrożonych owoców. Owoce będą się rozmrażać, ponieważ pod spodkiem znajduje się gorąca woda. Trwa to zaledwie kilka chwil. Ten post pomoże Ci, jeśli masz problemy z metabolizmem glukozy-insuliny.

Możesz dodać wapń lub po prostu napój warzywny

Pamiętaj o wapniu. Do posiłku możesz dodać szklankę tego bogatego w składniki napoju. napój sojowy, napój owsiany, napój migdałowy itp.) Warto, ale pamiętaj, że żelazo jak i wapń konkurują o wchłanianie w jelitach. Zbyt duża ilość wapnia może spowodować upośledzenie wchłaniania żelaza . Powinnaś analizować swoje posiłki pod kątem tych składników. Jeśli nie masz problemów z niedoborem żelaza, dodawaj śmiało wapń. Jest on również niezbędny i nie powinno go zabraknąć w Twojej diecie.

Niektórzy wolą namoczyć płatki na noc, zamiast je gotować. Następnie, rano dodają pozostałe składniki. Jest to jak najbardziej dopuszczalne. Płatki staną się przyswajalne dla organizmu, jeśli zmiękną.

17 grudnia 2022 Przepisy