Czy istnieje związek między niedoborem choliny a dietą roślinną?

27 grudnia 2022 Dieta wegańska

W ostatnich dniach w sieci pojawiło się wiele artykułów na temat zagrożeń związanych z dietą roślinną. Cholina jest składnikiem, który tym razem został skrytykowany. Wszystko zaczęło się od artykułu Emmy Derbyshire, dietetyczki, opublikowanego w czasopiśmie medycznym BMJ Nutrition, Prevention & Health . (artykuł ).

Artykuł dotyczył przede wszystkim roli choliny i możliwych skutków jej niedoboru. Przytaczał również źródła tego składnika w diecie, wymieniając znaczenie mięsa i jaj. Według dietetyka, weganie są w grupie wysokiego ryzyka niedoboru choliny. Niepokojący jest również trend przechodzenia na dietę roślinną.

Jeśli weganie mają niedobór choliny, może to oznaczać, że są w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju chorób wątroby, problemów z zaburzeniami funkcji poznawczych, zaburzeń neurologicznych lub wad genetycznych u potomstwa. To są nagłówki, które widzieliśmy ostatnio w Internecie. Przyjrzyjmy się bliżej temu, czy weganizm jest związany z niedoborem choliny.

Co to jest cholina?

Cholina jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Bierze udział w metabolizmie lipidów, transporcie i jest składnikiem błon komórkowych. Jest również prekursorem acetylocholiny (i betainy). Bierze również udział w procesach takich jak metylacja (jest czynnikiem przyczyniającym się do remetylacji grup metylowych reagują span>).

Prekursorem acetylocholiny, neuroprzekaźnika występującego w obrębie pęcherzyków synaptycznych jest cholina. Pobudza ona komórki rdzenia nadnerczy do uwalniania dopaminy (katecholaminy), noradrenaliny (katecholaminy) i acetylocholiny (prekursor). Neuroprzekaźniki te odpowiadają za pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego, co może wpływać na sprawność umysłową i fizyczną, pamięć i koncentrację.

Cholina, a wątroba

Dla prawidłowego funkcjonowania wątroby, cholina jest niezbędna. Niealkoholowe stłuszczenie wątroby jest spowodowane niedoborem choliny. Wynika to z nagromadzenia trójglicerydów (komórki wątroby) ze zbyt niskiego stężenia w VLDL (lipoproteiny o bardzo dużej gęstości). Lipoproteiny te eksportują triglicerydy z wątroby.

Cholina i ciąża

Niedobór choliny może być również niebezpieczny w okresie ciąży i noworodków. Jest ona niezbędna do prawidłowej funkcji łożyska i prawidłowego rozwoju mózgu płodu.

Cholina może być dostarczana z diety, ale jest również syntetyzowana w wątrobie przez enzym N-metylotransferazę fosfatydyloetanoloaminy (PEMT), a synteza ta zależy od stężenia estrogenów w organizmie. Kobiety w okresie przedmenopauzalnym są bardziej narażone na niedobór choliny niż mężczyźni. Dodatkowo w czasie ciąży poziom estrogenów jest wyższy i zwiększa się synteza choliny. Zwiększa to zapotrzebowanie na ten składnik do 480 mg/dzień.

Polimorfizm w zakresie enzymu PEMT

Istnieje możliwość, że może wystąpić polimorfizm w enzymie PEMT. Może to prowadzić do zmniejszenia syntezy choliny i zwiększać ryzyko wystąpienia wad rozwojowych układu nerwowego u noworodków. Ważne jest, aby sprawdzić poziom homocysteiny przed zajściem w ciążę. Nie jest to związane z dietą wegańską.

Ile Choliny powinniśmy spożywać?

Ustalono, że wystarczające dzienne spożycie choliny (AI), jest możliwe. Wynosi ono 550 mg dziennie dla mężczyzn i 425 dla kobiet. W czasie ciąży i laktacji wymagane jest spożywanie tego składnika w ilości 450 mg dziennie. Oto zapotrzebowanie na cholinę innych grup, na podstawie danych Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny 2020 span>.

  • 125-150 mg dla dzieci w wieku 0-11 mies;
  • 200 - 325 mg dla dzieci w wieku 1-12 lat;
  • 375-400 mg dla młodzieży w wieku 13-18 lat;
  • 425 mg dla kobiet powyżej 19 roku życia;
  • Mężczyźni w wieku 19 lat i starsi mogą przyjmować 550 mg
  • 450m dla kobiet w ciąży;
  • 550mg dla matek karmiących.

Jakie są główne źródła choliny?

Cholina znajduje się głównie w jajkach (surowe żółtka zawierają około 670 mg cholesterolu na 100g), produktach mlecznych, mięsie, wątrobie. Poniższa tabela przedstawia główne źródła choliny w produktach roślinnych. Inne produkty mogą zawierać cholinę w niewielkich ilościach, np. 10-30mg, ale są to częściej spożywane pokarmy, takie jak banany, chleb i płatki śniadaniowe. Możliwe jest uzyskanie odpowiedniej ilości choliny z produktów roślinnych, jeśli Twoja dieta obejmuje różnorodne produkty (w tym orzechy i nasiona roślin strączkowych). W zdrowej diecie opartej na roślinach nie powinno brakować choliny. Jeśli w diecie dominuje żywność przetworzona, sytuacja może być inna.

Tabela.

Porcja produktu

Porcja produktu

Zawartość choliny (mg)

Surowy zielony groszek

1 filiżanka

307

Soja, suche nasiona

0,5 filiżanki

125

Grzyby shiitake

1 szklanka

116

Fasola Mung, suche nasiona

0,5 filiżanki

101

Ciecierzyca, nasiona suszone

0,5 filiżanki

100

Soczewica, suche nasiona

0,5 filiżanki

92

Suche nasiona, drobna biała fasola

0,5 filiżanki

90

Szpinak

1 szklanka

83

Amarant, suche ziarna

0,5 szklanki

67

Sucha czarna fasola

0,5 filiżanki

64

Jogurt sojowy

1 szklanka

64

Fasola czerwona i suche nasiona

0,5 filiżanki

60

Quinoa, nasiona suszone

0,5 filiżanki

60

Orzeszki ziemne

0,5 filiżanki

47

Kasza gryczana, suche nasiona

0,5 filiżanki

44

Pistacje

0,5 filiżanki

44

Orzechy nerkowca

0,5 filiżanki

42,5

Migdały

0,5 filiżanki

40,5

Pestki dyni

0,5 filiżanki

40,5

Nasiona słonecznika

0,5 filiżanki

37

Co z choliną i roślinnym stylem życia? Czy trzeba ją suplementować?

W Internecie można znaleźć artykuły, które spekulują na temat tego, czy możliwe jest uzyskanie odpowiedniej ilości choliny z roślin. Jest mało prawdopodobne, że weganie mieliby wyższe ryzyko rozwoju niealkoholowej choroby wątroby, gdyby jedli mniej choliny niż mięso czy jaja. Musieliby spożywać jedynie 50 mg choliny dziennie (wykazano, że ta ilość powoduje uszkodzenie wątroby u mężczyzn). Jest to nierealne, mimo że dieta oparta jest na wielu przetworzonych pokarmach.

Badania pokazują również, że dieta roślinna może obniżyć częstość występowania niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby. Niedobory choliny w tej grupie są więc mało prawdopodobne.

Co ważne, nie ma badań, które badałyby spożycie choliny w diecie u zdrowych wegan. Nawet badanie, w którym porównano poziom choliny w mleku matek wegetariańskich i wegańskich, nie wykazało żadnych różnic.

Podczas gdy suplementacja choliny nie jest wymagana w przypadku zdrowej, zbilansowanej diety opartej na pokarmach roślinnych, warto przyjrzeć się źródłom choliny w sytuacjach większego zapotrzebowania. Jeśli obawiasz się niskiego spożycia w diecie, możesz uzupełnić swoją dietę o niewielkie ilości suplementów choliny w czasie ciąży lub laktacji. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i karmiących.

Co sądzisz o nadmiarze choliny?

Nadmierne spożycie choliny może zwiększyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Zbyt duże spożycie to za mało. Związek trimetyloamina (TMA) powstaje w jelicie cienkim w wyniku rozkładu mikrobiologicznego z nadmiaru choliny. Następnie wątroba metabolizuje ten związek do tlenku trimetyloaminy (TMAO). Ponadto w badaniach na zwierzętach udowodniono, że wysokie stężenie TMAO w surowicy przyczynia się do rozwoju miażdżycy, depresji i nowotworów (potencjalny udział w powstawaniu nitrozodimetyloaminy). Istnieją również przesłanki wskazujące na wyższe ryzyko wystąpienia raka jelita grubego u kobiet spożywających więcej choliny w diecie niż u mężczyzn. Może to jednak wynikać z większego spożycia białka zwierzęcego, a nie tylko choliny.

Są to możliwe skutki uboczne nadmiaru choliny w diecie. Instytut Medycyny ustalił UL (górny tolerowany poziom spożycia dla choliny w diecie) na 3,5 grama dziennie.

Podsumowując:

  • Nie ma dowodów na poparcie twierdzenia, że dieta oparta na roślinach może powodować niedobór choliny.
  • Nie ma naukowych dowodów na to, że dzieci wegańskie są bardziej narażone na nieprawidłowy rozwój niż dzieci stosujące tradycyjną dietę.
  • Nie ma dowodów na to, że weganie są zagrożeni chorobami wątroby z powodu niskiego poziomu cholesterolu w diecie.
  • Należy zauważyć, że dr Derbyshire, autor tego artykułu, jest członkiem Meat Advisory Panel.

27 grudnia 2022 Dieta wegańska