Dieta wegetariańska a funkcje poznawcze u dzieci

22 grudnia 2022 Wege Blog

Badanie ciężarnych wegetarian i wegan wykazało, że mieli oni niższy poziom witaminy B12 (kobalaminy), i kwasów dokozaheksaenowych (DHA) we krwi, ale wyższy poziom folianów. Składniki te wpływają na funkcje poznawcze, takie jak pamięć, logiczne myślenie, koncentracja i przetwarzanie informacji. Składniki te wpływają m.in. na pamięć, logiczne myślenie i przetwarzanie informacji.

Istnieje ryzyko wystąpienia problemów z rozwojem mózgu u dzieci, których matki mają niższe poziomy tych składników. Jednak ryzyko to nie zostało zbadane w literaturze. ....

Dokonano tego poprzez badanie przeprowadzone wśród kobiet w ciąży. W badaniu wzięło udział 2813 kobiet w wieku od 20 do 34 lat. Obejmowało to 78 wegetarianek podczas wczesnej ciąży (11 tydzień) i 91 wegetarianek podczas późnej ciąży (34 tydzień). Funkcje poznawcze oceniano, gdy dzieci były w wieku 6-7 lat.

Odkryto, że wegetarianki miały niższy poziom kwasów arachidonowych, DHA i witaminyB12 podczas wczesnej i późnej ciąży.

Składniki ważne dla rozwoju mózgu

Hipomielinizacja, która jest stanem powodującym uszkodzenie istoty białej mózgu lub osłonek mielinowych nerwów, jest związana z niedoborem kobalaminy w okresie niemowlęcym. Może on również powodować nieprawidłowości w syntezie neuroprzekaźników. Może to prowadzić do problemów z pamięcią i koncentracją.

Kwasy DHA i ARA wchodzą w skład błon fosfolipidowych zarówno układu nerwowego, jak i siatkówki oka. Kwasy te występują najczęściej w trzecim trymestrze i pierwszych dwóch latach życia dziecka. W późniejszym okresie DHA pochodzi z ryb, natomiast ARA z produktów olejowych i syntezy endogennej. Jeśli uważnie śledziłeś tego bloga to wiesz, że DHA można uzyskać z suplementów opartych na niektórych wodorostach w diecie roślinnej.

Żelazo, które jest niezbędne do syntezy neuroprzekaźników i mielinizacji, to dwa inne ważne składniki podczas rozwoju mózgu u dzieci. Jod jest niezbędnym składnikiem w produkcji hormonów tarczycy-trójjodotyroniny i tyroksyny. Niedoczynność tarczycy u matki może prowadzić do upośledzenia umysłowego i niskiego poziomu jodu w organizmie dziecka.

Mimo że kobiety wegetariańskie mają niższy poziom witaminy B12 i DHA, nie udowodniono negatywnego wpływu na rozwój neurokognitywny mózgu ich dzieci. Wysoki poziom tego składnika może powodować uszkodzenia układu nerkowego. Według badań nie było statystycznie istotnej różnicy w poziomie homocysteiny pomiędzy wegetarianami a osobami spożywającymi tradycyjne pokarmy. Należy zauważyć, że średni poziom homocysteiny wynoszący 13,3 mg/L nie jest idealny. Taka była średnia dla badanych wegetarianek. Ideałem byłoby mieć ten wskaźnik poniżej 10?mol/L ( ).

W badaniu stwierdzono, że kobiety wegetariańskie miały wyższy czas edukacji , większą skłonność do palenia w czasie ciąży oraz poziom IQ niż kobiety jedzące mięso.

Badanie to pokazuje, że dieta wegetariańska nie ma negatywnego wpływu na rozwój poznawczy dzieci. Oczywiście należy również pamiętać, że dieta kobiety w ciąży powinna być zbilansowana i wzbogacona o niezbędną suplementację(witamina B12, jod, kwas foliowy, DHA, witamina D). Pamiętanie o tych składnikach pozwoli uniknąć wszelkich nieprawidłowości w rozwoju mózgu u dziecka.

22 grudnia 2022 Wege Blog