Co można przygotować z roślin strączkowych?

30 czerwca 2023 Przepisy

Jak gotować z roślinami strączkowymi? Czy rośliny strączkowe nadają się tylko do dań wytrawnych? W tym artykule przedstawimy kilka prostych przepisów, które wykorzystują rośliny strączkowe zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.

Rośliny strączkowe zawierają wiele składników odżywczych, w tym węglowodany złożone, białko i minerały. Znajdziesz w nich w szczególności cynk i wapń. Liczne badania wykazały, że zamiana żywności odzwierzęcej na rośliny strączkowe przynosi znaczne korzyści zdrowotne.

Rośliny strączkowe można znaleźć w prawie każdym sklepie. Jeśli nie chcesz poświęcać czasu na ich namaczanie i gotowanie, wybierz czerwoną soczewicę, rośliny strączkowe w słoikach lub w puszkach (już przygotowane).

Zacznij od dań wytrawnych. Co można zrobić z roślinami strączkowymi?

Śniadania:

  • Ciecierzyca: Ugotowaną ciecierzycę rozgnieć z przyprawami, a następnie podsmaż na odrobinie oleju wraz z cebulą/porami. Nie zapomnij dodać zielonych warzyw liściastych: jarmuż lub szpinak będą idealne.
  • Fasola świetnie nadaje się do robienia prostych past, takich jak hummus i pasty warzywne. Użyj tego, co masz w domu - fasoli, ciecierzycy lub soczewicy. Jesteś zmęczony hummusem? Być może nadszedł czas, aby wypróbować pastę z czerwonej soczewicy.
  • Omlet z ciecierzycy: mąka z ciecierzycy daje nam wiele możliwości. Można z niej zrobić wytrawny omlet.

A co z obiadami i kolacjami?

Nie będę mówić o klopsikach czy kotletach, bo na te dania znacie już swoje ulubione przepisy.

Możesz również przygotować:

  • zupy,
  • makarony z roślinami strączkowymi, takie jak spaghetti z ciecierzycą lub czerwoną soczewicą.
  • Warzywa nadziewane roślinami strączkowymi lub kaszami, np. bataty nadziewane czerwoną fasolą i pomidorami, papryka nadziewana ciecierzycą i warzywami. Bataty faszerowane czerwoną fasolą z pomidorami i warzywami, papryka faszerowana ciecierzycą z warzywami i warzywami.
  • Samosy (pierogi) z warzywami
  • Zupy z dodatkiem roślin strączkowych (Zupy na bazie roślin strączkowych to nie tylko grochówka. Nawet buliony warzywne można wzbogacić dodając ciecierzycę lub czerwoną soczewicę.
  • Dania jednogarnkowe (curry, potrawki, gulasze),
  • Sałatki (do zielonych warzyw liściastych dodaj ciecierzycę lub soczewicę).

Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że z roślin strączkowych można przygotować pyszne słodkie dania, a nawet lody (bez cukru).

Czy próbowałeś już naszego Smoothie z ciecierzycy?

Z roślin strączkowych można przyrządzać słodkie potrawy.

  • gofry,
  • lody
  • ciasta,
  • słodkie (czekoladowe) pasty,
  • praliny,
  • ciasta (serniki z soczewicy, ciasta fasolowe, ciasta z ciecierzycy)
  • babeczki (np. babeczki z soczewicy),
  • batony (np. batony z ciecierzycy)

Istnieje wiele sposobów na wykorzystanie roślin strączkowych. Powinieneś rozważyć dodanie tych składników do swoich potraw, zwłaszcza jeśli przygotowujesz je dla dzieci.

Jeśli przepisy, o których wspominam w artykule, nie są tym, czego szukasz, zapoznaj się z ebookiem The Way of Legumes. Zawiera on przepisy na pyszne dania na bazie roślin, a także tabelę, jak wprowadzić rośliny strączkowe do swojej diety. Ebook zawiera również menu na dwa tygodnie, które wykorzystuje przepisy z książki.

Możesz również pobrać darmowy jadłospis roślinny wykorzystujący wiele przepisów z bloga.

  • Zbilansowane 7-dniowe menu wegetariańskie o niskiej zawartości FODMAP (dla IBS) Wybierz opcje 89,00
  • Dodaj do koszyka
  • 2 e-booki z wegańskimi przepisami: The Way of Legumes, oraz Plant Lunch Promocja Produkt w promocji 178,00 zł 143,00 zł Dodaj do koszyka
  • Dodaj do koszyka

30 czerwca 2023 Przepisy